Kyllä/ei-peukut

Tarkoitus:

Peukkujen avulla lapselle tehdään suoria kysymyksiä, joihin lapsi voi vastata ”kyllä” tai ”ei” nostamalla vastaustaan vastaavan peukun. Peukut voivat olla tukena puhumisessa tai tilanteessa, jossa yhteisiä sanoja ei ole tai puhuminen jännittää lasta, tai kun haluat tarkentaa jotakin asiaa lapsen kanssa.

Ohje:

Annettuasi peukkukortit lapselle, voit tehdä ensin muutaman testikysymyksen varmistaaksesi, että lapsi ymmärtää peukkujen merkityksen. Kysy esimerkiksi: ”Onko nimesi Liisa?” tai ”onko jäätelö hyvää?” Jos lapsi nostaa oikeaa vastausta vastaavan peukun ylös, hän on todennäköisesti ymmärtänyt peukkujen jujun. Jatka oikeilla kysymyksillä samaan malliin.

Huomioithan, että mielipide ei välttämättä ole kyllä tai ei -vastaus. Käytäthän peukkujen lisäksi myös muita työvälineitä sekä haastattelua ja havainnointia. Peukut toimivat parhaimmillaan työskentelyä täydentävänä työvälineenä. Yksinään peukkujen käyttö mielipiteen selvittämisessä ei ole suositeltavaa.

Esimerkkitilanteita:

Yhteydenpito: ”Haluaisin tietää, millä tavoin haluaisit pitää yhteyttä äitiisi. Haluatko jutella puhelimessa? Haluaisitko tavata äitiä äidin kotona?”